Friday, 17 October 2008

PVC Pipe Shadow Play



PROJECT DATA
Project Name
Modern Java House
Location
Jl. Mawar No. 35 Cipete Selatan, Jakarta, Indonesia
Completion
23 June 2008
Site Area
324 m²
Gross Floor Area
364 m²
Number of Rooms
5
Building Height
12 metres
Client/Owner
Ir. Donny Dwinanto
Architecture Firm
Hand Architect Associates (Pinot Architecture)
Principal Architect
Ir. Nehemia Budi Setyawan
Main Contractor
Yudi Hermawan
Mechanical & Electrical Engineer
Yudi Hermawan
Civil & Structural Engineer
Yudi Hermawan
Images/Photos
Hand Architect Associates (Pinot Architecture)




PVC pipes are used to mimic the traditional Indonesian batik motif in a modern Java house.

The house at number 35 Cipete Selatan, Jakarta, has a fascinating fa├žade made up of cut PVC pipes of various diameters. This is the architect’s emblematic interpretation of the batik motif (the design achieved by the traditional Indonesian method of tie-dyeing); a representation of the modern Java house as requested by the owner.

The owner had wanted a modern dwelling that marries the ethnic primbon (Javanese astrology) and feng shui (the Chinese art of placing objects) practices, and the result is a home planned with consideration to the orientation and natural conditioning of the interior spaces. Punctuated throughout the living areas are ponds and a water pool in the centre of this abode.



Responding to the humid tropical climate, the architect employed mostly passive strategies of cooling, integrating water bodies and a double-volume open courtyard to encourage natural ventilation. This openness connects the family room and dining room. Inward looking, it offers a private sanctuary to the owner and his family. The PVC pipes that mimic the batik motifs act as a sustainable and affordable screen from the glaring afternoon sun at the entrance, creating shadow-patterns on the interior spaces. Local materials like stone, ceramic tiles and wood are extensively used on both interiors and exteriors.



This 364-square metre, five-room home gives priority to the common spaces like the central courtyard where the family meets to relax and rejuvenate. It even has a small pavilion-like structure at the courtyard. This feature has a characteristic Javanese tile roof with decorative upsweeping ridge ends. Four timber platforms seem to float over a large pond, crossing one another in the centre and connecting the four sides of the courtyard, linking the living areas of the lofty home. – Shahidah Bte Shahjihan/Candice Lim/Erwin Maulana

© Copyright 2008 FuturArc. All rights reserved. Reproduction in whole or in part without permission is prohibited.

No comments: